Digitale tips voor de thuisbasis

MediaJungle
Een speciale MediaJungle voor thuis! Het enige dat je nodig hebt is een laptop, tablet of telefoon met internetverbinding. Met een unieke code kun je MediaJungle tot 1 mei gratis spelen, zo vaak je wilt. Het spelbord en de pionnen kun je hier downloaden en uitprinten. Met het hele gezin Mediajungle spelen is gezellig en nog leerzaam ook! De slimme aap belt in en geeft je tips en weetjes. Maar ouders en kinderen leren natuurlijk ook veel van elkaar. Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Broertjes en zusjes vanaf een jaar of 10 kunnen Mediajungle ook prima samen spelen. MediaJungle is een bordspel in combinatie met een (web)app waarmee de spelers aan de hand van filmpjes en opdrachten in gesprek gaan over mediagebruik. Van selfies, gamen en fun tot en met gameverslaving, online pesten en sexting. Instructievideo nodig? Klik dan hier.

Tip 1: Maak afspraken met elkaar.

Digideal-contract: voor alle afspraken over digitale media

In de Digideal staan 7 tips voor het maken van goede afspraken met je kind(eren). Ook zit er een contract bij die je kunt uitprinten en samen met je kind(eren) kunt invullen, om samen tot afspraken te komen. Hang hem ergens op, en zorg ervoor dat iedereen zich aan de afspraken houdt. Een handig hulpmiddel! Hier te downloaden.


MediaDiamant: handige wegwijzer met tips voor ouders

De MediaDiamant a.d.h.v. vijf pijlers, namelijk plezier, inhoud, veilig, samen & balans, een handige wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0 tot en met 18 jaar mediawijs op te laten groeien. Op de website van Mediawijsheid.nl is meer informatie te vinden.

#NIEUW • Check ook Mediaopvoeding.nl voor tips over verantwoord mediagebruik in Corona-tijd. En doe de  Ouder-Kind-Media-Quiz!


Tip 2: Maak een dagschema

Dagschema’s, wanneer werkt wie met een scherm. (op deur of vlaggenlijn met vakken, buitenspelen, media-tijd) Kinderen en ouders moeten bewust elke dag hun rooster samenstellen. Een gratis download van een leeg dagschema via wij-leren.nl of Home School Daily Apple.


Tip 3: Luister naar elkaar en ga het gesprek aan over het Corona-virus.

• Probeer bestaande routines zoveel mogelijk te behouden.
• Geef zelf het goede voorbeeld en blijf rustig.
• Ga het gesprek aan, stel je kind vragen. → Waarom denk je dat scholen dicht zijn? Waarom is het beter als we niet bij opa en oma op bezoek gaan?
• Geef eerlijke antwoorden. Als praten lastig verloopt, kun je een kind ook laten tekenen of schrijven over wat het dwarszit met betrekking tot het virus of de getroffen maatregelen. 
• Bekijk samen filmpjes van betrouwbare bronnen zoals het RIVM of schooltv die uitleggen hoe een virus werkt. Of door NPO ZAPP via Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=GCT-4sSutgw
• Leg uit dat hun vrienden/vriendjes misschien niet alle informatie hebben of hun onjuiste informatie kan vertellen.
• Erken gevoelens. Zeg niet: “Je hoeft niet bang te zijn.” Zeg wel: “Ik zie dat je angstig bent. Zullen we samen op zoek gaan naar informatie over het virus? Wat vind je fijn om te weten erover?”
• Leg uit dat Covid-19 niets te maken heeft met waar je vandaan komt, hoe je eruit ziet of welke taal je spreekt. Kinderen kunnen andere kinderen pesten of buitensluiten omdat ze dat niet begrijpen. Leg uit dat ze niet moeten discrimineren.
• Stel je kind gerust als dat nodig is. Voor een kind is het soms moeilijk om te begrijpen wat nieuwsbeelden betekenen voor hun eigen leven.
• Leg uit dat dokters en verplegers er alles aan doen om zieke mensen goed te verzorgen. Dat we niet naar school kunnen en thuis blijven, is vooral omdat we minder mensen tegelijk ziek willen maken.

Tip 4: Vervelen is ok!

Weet je nog, dat je vroeger naar je ouders ging en zei: “Ik verveeeeeeel me.” Dan reageerden je ouders heel irritant met: “Bedenk maar wat”. Waarom zouden we nu een scherm onder hun neuzen duwen? Wie gaat de uitdaging aan iets leuks te bedenken, zoals vroeger, zonder een scherm?

Bij verveling is het mogelijk een ‘creatieve opdracht’ te opperen. Vraag aan de kinderen of ze iets kunnen bedenken voor oudere mensen, zodat ze minder eenzaam zijn. Of misschien hebben de kinderen een goed idee om iets te doen voor de leerkrachten. Natuurlijk is het ook leuk om zelf te spelen of een gezelschapsspel te spelen: dat is beide erg leerzaam! 

In dit artikel geeft Bertine van den Oever antwoord op de vraag: Hoe stimuleer ik het spel van mijn kind?

NIEUW • Je kunt bij Bol.com boeken en verhalen voor alle thuisblijvers bestellen (0,01 cent), daar kun je niet voor gaan plukken, toch? 

NIEUW • Een speciale Media Jungle voor thuis! Het enige dat je nodig hebt is een laptop, tablet of telefoon met internetverbinding. Met een unieke code kun je Mediajungle tot 1 mei gratis spelen, zo vaak je wilt. Het spelbord en de pionnen kun je hier downloaden en uitprinten. Met het hele gezin Mediajungle spelen is gezellig en nog leerzaam ook! De slimme aap belt in en geeft je tips en weetjes. Maar ouders en kinderen leren natuurlijk ook veel van elkaar. Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Broertjes en zusjes vanaf een jaar of 10 kunnen Mediajungle ook prima samen spelen. Mediajungle is een bordspel in combinatie met een (web)app waarmee de spelers aan de hand van filmpjes en opdrachten in gesprek gaan over mediagebruik. Van selfies, gamen en fun tot en met gameverslaving, online pesten en sexting.